Kuoro


KYL on perinteikäs, mutta nuorekas akateeminen mieskuoro, jonka taiteelliset tavoitteet ovat korkealla ja yhteishenki huipussaan.

Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat — eli lyhyemmin KYL — on yksi Suomen johtavia mieskuoroja ja eräs suosituimmista akateemisista mieskuoroista maassamme.

Kuoro perustettiin vuonna 1949 Helsingin Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan yhteyteen, ja se on edelleen läheisesti yhteydessä Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, sillä valtaosa kuoron jäsenistä on nykyisiä tai entisiä kauppatieteilijöitä.

KYL on alusta alkaen omaksunut kunnianhimoisesti eri tyylilaleja edustavaa ohjelmistoa. Kuoron laaja repertuaari ulottuu perinteisestä mieskuoromusiikista aina viihteelliseen pop-musiikkiin, unohtamatta serenadiperinnettä, juomalauluja ja joulun ajan musiikkia. Kuoron ohjelmiston nykyinen painopiste on suomalaisessa kansallisromanttisessa mieskuoromusiikissa.

Jatkuva kehittyminen ja ohjelmiston omaksuminen teknistä suorittamista syvemällä tasolla löytyvät KYL:n toiminnan keskiöstä. Kappaleiden taustalla olevia tekstejä, niiden tarinoita, tunnetiloja ja maisemia pohditaan aktiivisesti. Tarinoiden kertominen teknisen taituruuden lisäksi on tuonut kuorolle myös menestystä: KYL on voittanut monia kansainvälisiä kilpailuja sekä julkaissut kriitikoiden arvostamia äänitteitä.

Voittaja
V kansainvälinen Cornwallin mieskuorokilpailu 2011

Voittaja
V kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 2010

KYL  Temppeliaukion kirkossa

KYL:n toiminnan kohokohtia


Konsertit

KYL järjestää tyypillisesti sekä syys- että kevätkaudella yhden laajamuotoisen klassisen konsertin. Kuoro on konsertoinut viime vuosina muun muassa Musiikkitalossa ja esittänyt osittain hyvinkin vaativaa kuoro-ohjelmistoa erilaisiin teemoihin pohjautuen. KYL pyrkii konserteissaan aina tinkimättömään laatuun sekä tekemään niistä kuulijoilleen vaikuttavia ja mieleenpainuvia elämyksiä.

Pienryhmäesiintymiset

KYL:n pienryhmät kuten kvartetit esiintyvät merkkipäivillä, yritystilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa vuosittain yhteensä lähes viisikymmentä kertaa. Pienryhmätoiminta tukee erinomaisesti yksilöiden ja siten koko kuoron musiikillista kehitystä. Asiakkaiden näkökulmasta frakkipukuisten nuorten miesten lauluryhmä puolestaan on tyylikäs klassikko, joka luo juhlaan erittäin arvokkaan tunnelman.

Matkat

KYL on perustamisestaan lähtien toiminut suomalaisen musiikkikulttuurin lähettiläänä ulkomailla. Kuoro matkustaa vuosittain eri puolille maailmaa ja tekee pisimmillään jopa parin viikon mittaisia konserttikiertueita, joiden aikana tehdään usein yhteistyötä myös paikallisten kuorojen kanssa. KYL:n viimeisimpiä matkakohteita ovat olleet Japani, Pohjois-Amerikka, Espanja, Kiina ja Saksa.

Joulukonsertit

KYL:n joulukonsertit ovat osa kuoron vanhinta ja yleisön eniten rakastamaa toimintaa. Joka joulu yli pari tuhatta kuulijaa saapuu virittäytymään joulun tunnelmaan KYL:n kirkkokonsertteihin. Viime vuosina KYL on alkanut järjestää kahdentyyppisiä joulukonsertteja: perinteisempiä konsertteja, joihin on kutsuttu myös nimekäs solisti sekä niiden vastapainoksi klassisemmin painottuneita konsertteja.

KYL logo
Levytykset

KYL julkaisee säännöllisin väliajoin mielenkiintoisia ja korkeatasoisia äänitteitä. Perinteisen mieskuoromusiikin lisäksi KYL on julkaissut myös suureen suosioon nousseita joululevyjä, joiden antia voi joulun aikaan kuulla radiostakin. KYL:n tuorein levy oli suomalaisen mieskuoromusiikin saralla uraauurtava hanke, sillä se otti musiikin sijasta lähtökohdakseen yhden runoilijan tekstit.

Kilpailut

KYL osallistuu säännöllisesti vaativimpiin mieskuorokilpailuihin kotimaassa ja ulkomailla. Kilpailuissa tavoitteet ovat aina korkealla ja kuoro aloittaakin niihin valmistautumisen hyvissä ajoin. KYL:n viimeisimmät kilpailuvoitot ovat 1. sija V Cornwallin kansainvälisessä mieskuorokilpailussa vuonna 2011 sekä 1. sija V kansainvälisessä Leevi Madetoja -mieskuorokilpailussa vuonna 2010.

Art Goes Kapakka ja KYL-Kuntis

KYL on jo vuodesta 1997 lähtien osallistunut Helsingin Juhlaviikkojen Art Goes Kapakka -tapahtumaan, jossa frakit ja vakavamielisyys jätetään narikkaan kuoron jalkautuessa ydinkeskustan oluthuoneisiin. KYL-Kuntis puolestaan on suomalaisen kuoromusiikin saralla täysin ainutlaatuinen konsepti, jossa kuorolaulajat tekevät livebändin tukemana muodonmuutoksen rokkitähdiksi Michael Monroesta aina Lady Gagaan.

Kvartettikilpailu

KYL:ssa on kuoron sisäisesti kisattu jo pitkään kuorolaulun kuninkuusluokassa eli kvartettilaulannassa, mutta vasta muutama vuosi sitten kuoro päätti avata ovet mittelöihin myös ulkopuoliselle yleisölle. Kvartettikilpailusta on lyhyessä ajassa muodostunut suosittu perinne, jossa on päästy kuulemaan niin huippuunsa hiottuja esityksiä kuin mielenkiintoisia tuoreita sovituksiakin.

KYL  Temppeliaukion kirkossa

Taiteellinen johtaja


KYL:n taiteellisena johtajana tammikuussa 2018 aloittanut Visa Yrjölä (s. 1992) valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta kesäkuussa 2018 suoritettuaan kuoronjohdon A-kurssitutkintonsa erinomaisin arvosanoin. Kevätlukukaudella 2017 hän syvensi opintojaan Itävallassa Universität für Musik und darstellende Kunst Wien -korkeakoulussa. Yrjölä on osallistunut useille Euroopan ammattikamarikuorojen verkoston Tenson järjestämille mestarikursseille työskennellen Cappella Amsterdamin, Helsingin kamarikuoron, Alankomaiden kamarikuoron, Slovenian Filharmonisen kuoron sekä Kroatian Radion ja television kuoron kanssa.

KYL:n lisäksi Yrjölä johtaa parhaillaan Kamarikuoro Kaamosta ja Mieskuoro Eugaa. Vuoden 2013 Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa Visa Yrjölälle myönnettiin nuoren ja lupaavan johtajan erikoispalkinto, ja kesällä 2018 Bratislava Choir Festivalilla parhaan kuoronjohtajan palkinto.

KYL:n taiteellinen johtaja Visa Yrjölä
KYL konsertissa Musiikkitalossa

Laulajat


Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien kokoonpano laulukaudella 2018-2019:

I-tenorit

Heikki Autio
Ivar Ekman
Jussi Granberg
Thomas Grönholm
Matti K. Kankainen
Ossi Koivula
Antti Lehtoranta
Niko Miller
Vesa Siltanen
Jan-Timm Utecht

II-tenorit

Tommi Dahlberg
Thomas Fredriksson
Kosti Honkanen
Julius Hurri
Jussi Iivonen
Mikko Ilmonen
Mikko Leppänen
Olli Pohja
Lauri Puranen
Joel Rinne
Severi Saraste
Tero Vainio

I-bassot

Robin Haapavaara
Jaakko Happo
Juha-Pekka Huhtiniemi
Joona Huikuri
Lauri Kangasniemi
Marko Laakso
Eerik Salminen
Jussi Suominen
Pekka Suominen
Onni Syvälahti
Henrik Vuoksenmaa
Olli Ylösjoki

II-bassot

Jorma Kaista
Jukka Kajan
Antti Kasvi
Niklas Koskimies
Kaarlo Laite
Pekka Lampinen
Juho Leino
Ossi Oikarinen
Lauri Peltola
Juhani Seppä-Lassila
Vesa Sironen
Matti Torniainen