Laulajaksi


KYL on jo vuodesta 1949 lähtien muuttanut käsitystä siitä, että kuorolaulu olisi tylsä harrastus.

Arveluttavaa huumoria, pitkäksi venyneitä saunailtoja ja yleisön hurmaamista vuosikymmenestä toiseen — KYL on jo yli 70 vuoden ajan muuttanut käsitystä kuoroharrastuksen luonteesta.

KYL:ia on vaikea tiivistää muutamaan lauseeseen — se on jotakin, joka täytyy itse kokea. Monille kuorolaisillemme siitä on muodostunut enemmän kuin harrastus — KYL on elämäntapa. Jotain KYL:n vetovoimaisuudesta kertonee sekin, että monet laulajista ovat sitkeästi vuosikausia rivissä 45-vuoden yläikärajaan saakka.

Vaikka hauskanpito ja rento meininki ovatkin toimintamme kulmakiviä, ovat kuoron tavoitteet kuitenkin korkealla ja KYL onkin yksi maamme arvostetuimpia mieskuoroja, joka on muun muassa voittanut kansainvälisiä kilpailuja ja julkaissut useita kriitikoiden arvostamia levyjä.

Kuoroon pyrkijöissä meitä kiinnostaa pitkää musiikkitaustaa enemmän sopiva persoona sekä oikeanlainen asenne ja halu oppia. Älä siis epäröi tulla mukaan (ainakin omasta mielestämme) Suomen parhaaseen mieskuoroon! Laulajakuntamme koostuu bassoista ja tenoreista.

“KYL on antanut elämääni todella paljon enemmän sisältöä ja hienoja hetkiä, kuin olisin koskaan osannut kuvitella.”

Muutama hyvä syy liittyä KYL:iin


KYL:ssa laulutaitosi kehittyy vauhdilla viikottaisissa harjoituksissa. Kuoro tarjoaa myös ilmaista yksityisopetusta.

KYL:n mukana pääset näkemään maailmaa. Kuoro tekee säännöllisesti ikimuistoisia konserttimatkoja ulkomaille.

KYL on paljon muutakin kuin laulamista. Saunaillat, vuosijuhlat, pikkujoulut ym. tapahtumat ovat olennainen osa toimintaa.

KYL:ssa pääset esiintymään suurille yleisöille mielenkiintoisissa paikoissa aina hienoimmista konserttisaleista yökerhoihin asti.

KYL on täynnä huipputyyppejä. Moni kylliläinen kertookin tavanneensa parhaat kaverinsa kuoron kautta.

Usein kysytyt kysymykset


Kuka voi liittyä KYL:iin?

KYL:iin voivat liittyä kaikki basso- tai tenoriäänen omaavat henkilöt, joiden ikä on korkeintaan 45 vuotta. Koulutustaustalla ei ole väliä, vaikka KYL tosin onkin vahvasti akateeminen kuoro, jonka jäsenistä suurin osa on entisiä tai nykyisiä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoita.

Kuinka hyvin minun tulee osata laulaa?

KYL:ssä ei edellytetä tietyn tasoista laulutaitoa, nuotinlukutaitoa tai muuten pitkää musiikkitaustaa. Tärkeämpää on aito kiinnostus kuorolaulua kohtaan sekä halu oppia uutta. Erään kokeneen kuorolaisemme sanoin: kuorolaulun voi oppia siinä missä fillarilla ajamisenkin!

Kuinka vaikeaa kuoron toimintaan sisään pääseminen on?

Heti kuoroon hyväksymisen jälkeen saat uuden kuorolaisen oppaan, tunnukset sisäisiin verkkopalveluihimme sekä "kuorokummin", kokeneemman kuorolaisen, jonka puoleen voit kääntyä missä tahansa mieltä askarruttavassa kysymyksessä. Ennen kuin huomaatkaan, olet jo täysillä menossa mukana!

Minkälaista musiikkia KYL:ssä lauletaan?

KYL keskittyy pääasiallisesti klassisesti painottuneeseen mieskuoro-ohjelmistoon. Kuorovuoden ohjelmassa on kuitenkin myös useampia tapahtumia, joissa heittäydytään kevyemmälle linjalle.

Kuinka paljon KYL vie aikaa?

KYL harjoittelee joka maanantai kello 18—21. Tällä hetkellä pääasiallisena harjoittelupaikkana toimii Otaniemen Saha. Yhteisharjoitusten lisäksi kuorolaisilta edellytetään jonkin verran omatoimista harjoittelua, jonka määrä riippuu kunkin laulajan omasta omaksumiskyvystä. Harjoitusten lisäksi KYL esiintyy useita kertoja vuodessa. Kesäkuukaudet KYL lomailee.

Tarvitsenko frakin?

KYL:n virallinen esiintymisasu on musta frakki, jonka tarvitsee konsertteihin osallistumista varten. Kuoro kuitenkin tukee uusien jäsenten frakin hankintaa tuntuvalla rahasummalla.

Maksaako KYL jotain?

Ensimmäisen vuoden kuorolaisilta ei peritä jäsenmaksua. Vanhemmilta kuorolaisilta peritään kerran vuodessa jäsenmaksu, joka on kuitenkin suuruudeltaan muutamien kymmenien eurojen luokkaa.

“Olen satoja mahtavia kokemuksia ja kymmeniä läheisiä kavereita rikkaampi.”

Koelaulut


KYL:iin liittyminen alkaa koelauluista. Koelauluissa kuoroon pyrkijän tulee esittää yksi vapaavalintainen kappale, jonka tyylilaji on vapaa. Lisäksi suoritetaan hieman säveltapailua. Kuoron taiteellinen johtaja ja jäsenistä koostuva musiikkilautakunta tekevät päätöksen pyrkijän hyväksymisestä koeajalle.

Koelauluissa esitetään vapaavalintainen kappale sekä tapaillaan säveliä. Koelauluissa testataan perusmusikaalisuuttasi, kuten sävelkorvaa, rytmitajua sekä nuotinluku- ja stemmalaulutaitoa.

Koeajan tarkoitus on antaa sekä kuoron että pyrkijän tutustua toisiinsa — jos tässä vaiheessa alkaakin tuntua siltä, että KYL ei ole oma juttu, on takavasemmalle vetäytyminen helppoa. Koeajan päätteeksi pyrkijän tulee vielä osoittaa taitonsa pienryhmäesityksessä ennen varsinaista kuoroon sisäänottamista.

Seuraava varsinainen koelaulutilaisuus pidetään syksyllä 2023, mutta järjestämme tarvittaessa koelauluja milloin tahansa laulukauden aikana. Ota siis rohkeasti yhteyttä kuoromme hallitukseen (kyl@kyl.fi).

Jäikö kysymyksiä? Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää!