Kuoro


KYL on perinteikäs, mutta nuorekas akateeminen kuoro, jonka laulajakunta koostuu bassoista ja tenoreista, ja jonka taiteelliset tavoitteet ovat korkealla ja yhteishenki huipussaan.

Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat — lyhyemmin KYL — on yksi Suomen johtavia mieskuoroja ja eräs suosituimmista akateemisista kuoroista maassamme.

Kuoro perustettiin vuonna 1949 Helsingin Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan yhteyteen, ja se on edelleen läheisesti yhteydessä Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, onhan valtaosa kuoron jäsenistä nykyisiä tai entisiä kauppatieteilijöitä.

KYL on alusta alkaen omaksunut kunnianhimoisesti eri tyylilaleja edustavaa ohjelmistoa. Kuoron repertuaari ulottuu perinteisestä kuoromusiikista aina popmusiikkiin, unohtamatta serenadiperinnettä, juomalauluja ja joulumusiikkia. Tätä kameleonttimaista joukkiota on kuultu niin osana nykytanssiteosta kuin indiemusiikkifestivaaleillakin. KYL tilaa myös säännöllisesti uusia sävellystöitä.

Jatkuva kehittyminen ja ohjelmiston omaksuminen teknistä suorittamista syvemällä tasolla löytyvät toiminnan keskiöstä. Kappaleiden tekstejä, tarinoita, tunnetiloja ja maisemia pohditaan aktiivisesti. Tarinoiden kertominen teknisen taituruuden lisäksi on tuonut KYL:lle myös menestystä: kuoro on voittanut V kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun (2010) ja V kansainvälisen Cornwallin mieskuorokilpailun (2011). Kuoro on myös julkaissut kriitikoiden arvostamia äänitteitä.

Voittaja
V kansainvälinen Cornwallin mieskuorokilpailu 2011

Voittaja
V kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 2010

KYL  Temppeliaukion kirkossa

KYL:n toiminnan kohokohtia


Konsertit

KYL järjestää tyypillisesti sekä syys- että kevätkaudella yhden laajamuotoisen klassisen konsertin. Kuoro on konsertoinut viime vuosina muun muassa Musiikkitalossa ja esittänyt osittain hyvinkin vaativaa kuoro-ohjelmistoa erilaisiin teemoihin pohjautuen. KYL pyrkii konserteissaan aina tinkimättömään laatuun sekä tekemään niistä kuulijoilleen vaikuttavia ja mieleenpainuvia elämyksiä.

Pienryhmäesiintymiset

KYL:n pienryhmät kuten kvartetit esiintyvät merkkipäivillä, yritystilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa vuosittain yhteensä lähes viisikymmentä kertaa. Pienryhmätoiminta tukee erinomaisesti yksilöiden ja siten koko kuoron musiikillista kehitystä. Asiakkaiden näkökulmasta frakkipukuinen lauluryhmä puolestaan on tyylikäs klassikko, joka luo juhlaan erittäin arvokkaan tunnelman.

Matkat

KYL on perustamisestaan lähtien toiminut suomalaisen musiikkikulttuurin lähettiläänä ulkomailla. Kuoro matkustaa vuosittain eri puolille maailmaa ja tekee pisimmillään jopa parin viikon mittaisia konserttikiertueita, joiden aikana tehdään usein yhteistyötä myös paikallisten kuorojen kanssa. KYL:n viimeisimpiä matkakohteita ovat olleet Irlanti, Islanti, Tanska, Espanja, Japani, Pohjois-Amerikka, Saksa ja Kiina.

Joulukonsertit

KYL:n joulukonsertit ovat osa kuoron vanhinta ja yleisön eniten rakastamaa toimintaa. Joka joulu yli pari tuhatta kuulijaa saapuu virittäytymään joulun tunnelmaan KYL:n kirkkokonsertteihin. Viime vuosina KYL on alkanut järjestää kahdentyyppisiä joulukonsertteja: perinteisempiä konsertteja, joihin on kutsuttu myös nimekäs solisti sekä niiden vastapainoksi klassisemmin painottuneita konsertteja.

KYL logo
Levytykset

KYL julkaisee säännöllisin väliajoin mielenkiintoisia ja korkeatasoisia äänitteitä. Perinteisen mieskuoromusiikin lisäksi KYL on julkaissut myös suureen suosioon nousseita joululevyjä, joiden antia voi joulun aikaan kuulla radiostakin. KYL:n tuorein levy oli suomalaisen mieskuoromusiikin saralla uraauurtava hanke, sillä se otti musiikin sijasta lähtökohdakseen yhden runoilijan tekstit.

Kilpailut

KYL osallistuu säännöllisesti vaativimpiin mieskuorokilpailuihin kotimaassa ja ulkomailla. Kilpailuissa tavoitteet ovat aina korkealla ja kuoro aloittaakin niihin valmistautumisen hyvissä ajoin. KYL:n viimeisimmät kilpailuvoitot ovat 1. sija V Cornwallin kansainvälisessä mieskuorokilpailussa vuonna 2011 sekä 1. sija V kansainvälisessä Leevi Madetoja -mieskuorokilpailussa vuonna 2010.

Art Goes Kapakka

KYL on jo vuodesta 1997 lähtien osallistunut Helsingin Juhlaviikkojen Art Goes Kapakka -tapahtumaan, jossa frakit ja vakavamielisyys jätetään narikkaan kuoron jalkautuessa ydinkeskustan oluthuoneisiin.

Kvartettikilpailu

KYL:ssa on kuoron sisäisesti kisattu jo pitkään kuorolaulun kuninkuusluokassa eli kvartettilaulannassa, mutta vasta muutama vuosi sitten kuoro päätti avata ovet mittelöihin myös ulkopuoliselle yleisölle. Kvartettikilpailusta on lyhyessä ajassa muodostunut suosittu perinne, jossa on päästy kuulemaan niin huippuunsa hiottuja esityksiä kuin mielenkiintoisia tuoreita sovituksiakin.

KYL  Temppeliaukion kirkossa

Taiteellinen johtaja


KYL:n taiteellisena johtajana tammikuussa 2018 aloittanut Visa Yrjölä (s. 1992) valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta kesäkuussa 2018 suoritettuaan kuoronjohdon A-kurssitutkintonsa erinomaisin arvosanoin. Kevätlukukaudella 2017 hän syvensi opintojaan Itävallassa Universität für Musik und darstellende Kunst Wien -korkeakoulussa. Yrjölä on osallistunut useille Euroopan ammattikamarikuorojen verkoston Tenson järjestämille mestarikursseille työskennellen Cappella Amsterdamin, Helsingin kamarikuoron, Alankomaiden kamarikuoron, Slovenian Filharmonisen kuoron sekä Kroatian Radion ja television kuoron kanssa.

KYL:n lisäksi Yrjölä johtaa parhaillaan Kamarikuoro Kaamosta ja Mieskuoro Eugaa. Vuoden 2013 Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa Visa Yrjölälle myönnettiin nuoren ja lupaavan johtajan erikoispalkinto, ja kesällä 2018 Bratislava Choir Festivalilla parhaan kuoronjohtajan palkinto.

KYL:n taiteellinen johtaja Visa Yrjölä
KYL konsertissa Musiikkitalossa

Laulajat


Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien kokoonpano kevätkaudella 2023:

I-tenorit

Heikki Autio
Ivar Ekman
Ossi Koivula
Matti Knapp
Antti Lehtoranta
Niko Miller
Vesa Siltanen
Jan-Timm Utecht

II-tenorit

Thomas Fredriksson
Kosti Honkanen
Jussi Iivonen
Erik Mashkilleyson
Joel Rinne
Eerik Salminen
Tero Vainio
Kasper Vuorinen
Zhuoyi Ma

I-bassot

Martti Hallipelto
Jaakko Happo
Juha-Pekka Huhtiniemi
Tuomas Kangas
Lauri Kangasniemi
Heikki Kemppinen
Marko Laakso
Jussi Suominen

II-bassot

Jorma Kaista
Jussi Kangasniemi
Antti Kasvi
Niklas Koskimies
Pekka Lampinen
Juho Leino
Ossi Oikarinen
Vesa Sironen
Lauri Tuomela