Ajankohtaista


KYL maalaa mielen maisemia tulevalla levyllään

Julkaistu 2.5.2013

KYL julkaisee kesäkuussa Larin-Kyöstin runoihin tehdyistä mieskuorosävellyksistä koostuvan levyn. Levy on suomalaisessa kuoromusiikissa uraauurtava, sillä sen keskiössä ovat puhtaasti yhden runoilijan tekstit ja niistä koostuva löytöretki ihmiselämän moninaisiin tarinoihin.

Levynjulkistuskonsertti pidetään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun juhlasalissa (Runeberginkatu 14-16, Helsinki) keskiviikkona 5.6.2013 klo 19:00Lippuja voi ostaa Lippupalvelusta, suoraan kuorolaisilta tai ovelta ennen tapahtuman alkua.

“Laulumusiikille ominainen moniuloitteisuus syntyy musiikin ja tekstin suhteesta. Lisäksi usein juuri runo on ollut koko sävellyksen synnyn innoittaja ja lähde”, kuvaa kuoron taiteellinen johtaja Matti Apajalahti levyn motiivia.

Larin-Kyösti, oikealta nimeltään Karl Gustaf Larson (s. 5.6.1873 Hämeenlinnassa, k. 2.12.1948 Helsingissä), on yksi merkittävimmistä suomalaisista runoilijoista. Hänen runoudessaan vaihtelevat lukuisat ihmiselämälle läheiset teemat herkistä luontokuvauksista ja nuoruuden huolettomista maisemista elämän vaikeampiin kysymyksiin asti. Runoilijan omaa elämää varjostivat muun muassa isän itsemurha ja ajoittaiset mielenterveysongelmat.

KYL:n runolevy on merkittävä katsaus Larin-Kyöstin runouteen, joka ei ole vielä aikaisemmin päässyt esille aivan samanlaisena kokonaisuutena kuin esimerkiksi Eino Leinon teksteihin nojaavat teokset. “Halusimme levyprojektin myötä tuoda esille Larin-Kyöstin vahvaa ja kaunista tekstiä ja näin kunnioittaa suuren runoilijan ja ihmiselämän kertojan työtä hänen 140. syntymävuotenaan”, kertoo kuoron puheenjohtaja Ville Antikainen.

Levyllä kuullaan muun muassa Leevi Madetojan, Selim Palmgrenin, Väinö Pesolan ja Jean Sibeliuksen sävellyksiä. Lisäksi mukana on Lauri Mäntysaaren KYL:lle tilaustyönä säveltämä kaksiosainen teos Hämärän ääniä.

Lisätietoja Larin-Kyöstistä voi lukea vaikkapa Wikipediasta, Suomen Kirjallisuuden Seuran Biografiakeskuksesta tai Larin-Kyöstin Seura ry:n kotisivuilta. Larin-Kyöstin Seura on ollut ystävällisesti mukana tukemassa KYL:n levytysprojektia.

***

KYL: Levynjulkistuskonsertti
Keskiviikkona 5.6.2013 klo 19:00 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun juhlasalissa (Runeberginkatu 14–16, Helsinki)
Johtaa Matti Apajalahti
Liput (15/10 €) Lippupalvelusta, kuorolaisilta tai ovelta ennen konserttia