Ajankohtaista


Valtiopäivät avattiin mieskuorolaulun voimin

Julkaistu 7.2.2013

Tiistaina 5.2.2013 valtiopäivien avajaisten iltaohjelmana tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen ja suuri joukko kansanedustajia ynnä muita kutsuvieraita pääsivät nauttimaan mieskuorolaulusta Helsingin Musiikkitalossa järjestetyn 175 vuotta mieskuorolaulua -konsertin merkeissä. Konsertti oli osa KYL:n veljeskuoron Akademiska Sångföreningenin 175-vuotisjuhlavuotta. AS:n lisäksi näyttämölle astui lukuisa joukko niin Psaldon jäsenillä vahvistetun KYL:n, YL:n, PK:n kuin BD:nkin laulajia. Yhteensä tilaisuuteen osallistui noin 250 kuorolaista, joten ihokarvat nostattava äänivyöry oli taattu!

Tilaisuus oli historiallinen paristakin eri syystä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun KYL astui Musiikkitalon pääsalin esiintymislavalle; aikaisemmin kuoromme on esiintynyt syyskonsertin merkeissä pienemmässä Camerata-salissa vuonna 2011.

Toiseksi konsertti toi KYL:n ja Psaldon ensimmäistä kertaa yhteen “samoille lauteille” AS:n, YL:n, PK:n ja BD:n kanssa. Yhdistetty satojen vuosien kuorohistoria ja hieno ohjelmisto sulavine logistisine järjestelyineen ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi yleisön puolella. Yhteisnumeroina kuultiin Porilaisten marssi ja Hiiden orjien laulu. Lisäksi kuorot toteuttivat yhdessä kalevalaistyyppisen “kilpalaulannan”, jossa KYL:n osuutena oli Jaakko Mäntyjärven säveltämän Cornish Lullabyn loppupuolisko. Kuoromme omana settinä esitettiin Ossi Elokkaan Kuutamolla ja Armas Järnefeltin Laulajan koti. Tilaisuuden päätti yhteislauluna laulettu Maamme.

Ilta oli erittäin onnistunut: tilaisuuden jälkeen järjestetyssä karonkassa päätettiinkin yhdessä tuumin järjestää vastaavanlaista yhteisohjelmaa kuorojen kesken myös tulevaisuudessa. Suuren miesjoukon kokoamisessa on luonnollisesti omat haasteensa, mutta kokemuksen tuoma positiivinen jälkimaku varmistanee sen, etteivät puheet jää pelkästään kielenkannat rohkaisseen karonkkatarjoilun jälkeisen juttelun tasolle!