Historia


KYL:n matka ylioppilaiden kerhosta Suomen eturivin mieskuoroksi

Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat perustettiin virallisesti marraskuussa 1949. Alkusanat lausui Martti Santala, ja kuoro aloitti toimintansa sekakuorona. Vuonna 1911 päivänvalon nähneessä Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnassa oli jo vuodesta 1913 lähtien yritetty perustaa omaa kuoroa useita kertoja, mutta nämä kokoonpanot aloittivat ja kuolivat pois yhden tai kahden esiintymisen jälkeen. Omilla jaloillaan seisovalle kuorolle oli siis olemmassa markkinarako.

Ensimmäinen johtaja oli Jorma Tolonen, ja hänen jälkeensä kuoroa johtivat lyhyitä aikoja Ahti Sonninen ja Ensti Pohjola. Vuonna 1952 KYL sai kipparikseen Aapeli Vuoriston (k. 2000), joka toimi johtajana lähes yhtäjaksoisesti vuoteen 1968. 50- ja 60-lukujen vaihteessa kuoroa johti parin vuoden ajan Kaj Chydenius, jonka jälkeen Aapeli palasi ruoriin. Vuoriston aikana kuoro kehittyi sekä musiikillisesti että jäsenmäärältään.

Vuonna 1964 KYL teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa Puolaan ja Saksaan. Matkakokoonpano oli noin viisikymmenpäinen, ja reissu oli samalla mielenkiintoinen kurkistus rautaesiripun taakse — KYL pääsi Puolan televisioon ja radioon, ja historiatietojen mukaan arvostelut olivat "jopa liiankin mairittelevia" ja yleisön innostus "mahtavaa". Kuoron jäsenmäärä saavutti huippunsa kaudella 1965—1966, jolloin laulajia seisoi rivissä peräti 63 kappaletta.

Vuoriston jälkeen kuoroa johtivat Stephen Portman, Osmo Jämsä sekä Pertti Lehto. Tänä aikana kuoro esiintyi vaihtelevasti, ohjelmisto muuttui aluksi kevyempään suuntaan ja osa laulajista jättäytyi pois toiminnasta. Seuraava vakaampi kausi oli kuitenkin jo kulman takana.

Kuva alla: Esko Antikainen

KYL
KYL

Heikki Saaren aika


KYL:n historiassa tapahtui tärkeä käänne vuonna 1975, jolloin kuoron otti johdettavakseen musiikkineuvos Heikki Saari, joka tuli sittemmin johtaneeksi kuoroa peräti 17 vuotta. Hänen valtakautensa ulottui aina vuoteen 1992 asti. Heikki toi kuoroon totuttua modernimman ohjelmiston, ja kuoron koko alkoi jälleen kasvaa. Nyt mukaan otettiin myös KY:n ulkopuolisia laulajia, ja tulevaisuudensuunnitelmat muuttuivat pitkäjänteisemmiksi. Kvartettitoiminnan tehostamisella myös nostettiin kuoron tasoa.

Saaren aikana kuoro osallistui useisiin kilpailuihin, ja kun kokemusta ulkomaankiertueista kertyi, alkoi menestystä tulla myös kilpailuissa. 80-luvun alussa KYL teki ensimmäiset pitkät kiertueensa (USA 1980, 1983) ja kävi voittamassa sekä Montreux'n kilpailun (1981) että BBC:n Let the People Sing -kilpailun (1982). Heikin aika huipentui vuoteen 1988, jolloin tehtiin kaksiviikkoinen Kaukoidän kiertue Japaniin ja Singaporeen. Lisäksi syksyllä käytiin Budapestissa voittamassa mieskuorosarja.

KYL:n taiteelliset johtajat
1949—1950 Jorma Tolonen
1950 Ahti Sonninen
1950—1951 Ensti Pohjola
1952—1959 Aapeli Vuoristo
1959—1962 Kaj Chydenius
1962—1968 Aapeli Vuoristo
1968—1969 Stephen Portman
1969—1971 Osmo Jämsä
1971—1975 Pertti Lehto
1975—1992 Heikki Saari
1992—1997 Raul Talmar
1997—2018 Matti Apajalahti
2018— Visa Yrjölä
KYL

Virolaisissa käsissä


Heikki Saaren jälkeen 1992 kuoro koki jälleen mielenkiintoisen muutoksen, kun johtajaksi kutsuttiin virolainen Raul Talmar. KYL oli tutustunut Rauliin vuoden 1988 Budapestin-matkan yhteydessä. Siellä Raulin johtama Noorus-sekakuoro oli voittamassa omaa sarjaansa, ja KYL:n laulajat viettivät yhteisen voittokaronkan heidän kanssaan Budapestin vanhassa kaupungissa.

Raul toi KYL:lle uudentyyppistä ja kansainvälisempää musiikkia sekä tarkemman tavan laulaa ja harjoitella. Raulin mukana KYL:iin virtasi virolaisen kuorokulttuurin lisäksi jonkin verran kevyempää ja viihteellistäkin ohjelmistoa.

Tärkeimpiä tapahtumia Raulin aikana olivat ulkomaanmatkat, joista merkittävimmät olivat Saksan ja Ranskan kiertue vuonna 1992, kolmas USA:n kiertue vuonna 1995 sekä Italian ja Unkarin matkat vuonna 1996. Kilpailumenestyksen niittäminenkin jatkui: vuonna 1994 saavutettiin Madetoja-kilpailun toinen sija ja Tampereen Sävelen Paras Mieskuoro -titteli vuonna 1997.

KYL:n kilpailuvoitot
1979 Tampereen Sävel, 2 Kultaleimaa, Mieskuorosarjan 1.
1981 Montreaux kv. kuorokilpailu, 1. palkinto
1982 Let The Peoples Sing, Mieskuorosarjan 1.
1982 Lappeenrannan kuorokilpailu, Mieskuorojen A-sarjan 2.
1982 Wienin kv. kuorokilpailu, 5. sija
1988 Budapestin kv. kuorokilpailu, Mieskuorosarjan 1.
1994 Madetoja-kilpailu, A-sarjan 2.
1997 Tampereen Sävel, 3 Hopealeimaa
2010 V kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu, 1. sija, kansainvälinen sarja
2011 The V Cornwall International Male Voice Choir Competition 2011, Winner, Champion Choir
KYL

KYL nuorentuu


Vuosien mittaan kuoron keski-ikä oli noussut ja uutta verta virrannut kuoron riveihin hitaasti. Vuonna 1996 kuoro teki kauaskantoisen päätöksen asettaa kuorolaisten yläikärajaksi 45 vuotta. Samanaikaisesti perustettiin seniorikuoro, Akateeminen Mieskuoro Psaldo, jonka toiminta alkoi vahvasti Heikki Saaren johdolla.

Psaldo harjoittelee 1—2 kertaa kuukaudessa, joten se on luonnollinen jatke KYL:n laulajien uralle. Kuorot tekevät jonkin verran yhteistyötä esiintymisten ja levyjen osalta. Syksyllä 1997 KYL ja Psaldo järjestivät yhdessä Espoon Mieslaulajien kanssa ensimmäisen yhteisen esintymisensä, Isänmaalle-konsertin Suomen 80-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

KYL

Apajalahden johdolla eteenpäin


Syksyllä 1997 KYL sai 11. taiteellisen johtajansa, kun Suomen soittajien ja laulajien (Sulasol) toiminnanjohtaja Matti Apajalahti otti KYL:n johdettavakseen. KYL sai kokeneen johtajan, sillä Apajalahdella oli kokemusta useiden kuorojen johtajana ja yhtyelaulun parista. Sulasolin kautta Apalalahdella oli myös erinomaiset kontaktit Suomen musiikki- ja kuoroelämään.

Apajalahden ensimmäinen esiintyminen KYL:n kanssa oli heti hänen toisella kuoronjohtoviikollaan, kun kuoro lähti legendaariselle Pyhätunturin esiintymismatkalle yhdessä Cantores Minoresin seniorikuoron kanssa.

Loppukesästä 1997 alkaen KYL osallistui innolla Helsingin Juhlaviikkojen Art Goes Kapakka -tapahtumaan, josta muodostui uusi perinne avata syksyn laulukausi.

Vuonna 1998 kuoron nuorennus alkoi vaikuttaa ja uusia kuorolaisia tuli syksyllä toistakymmentä. Syksyn 1998 pääesiintyminen oli Kauppalehden 100-vuotisjuhlakonsertti Finlandia-talossa, mikä on yksi KYL:n historian suurimpia projekteja. Show oli spektaakkeli, jossa kuoron, Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajista tulleiden avustajien, multimedian sekä juontajan osuudet yhdistyivät katkeamattomana esityksenä.

KYL

Aktiivinen uusi vuosituhat


Suomalaista musiikkia sisältävä Legenda-levy julkaistiin vuonna 1999, ja tästä eteenpäin ammattitaitoisesti tuotetut ja temaattisesti yhdenmukaiset julkaisut ovat värittäneet kuoron toimintaa. Vuonna 2001 julkaistiin jouluinen Maailma jääkukkien takana ja vuonna 2005 yhdessä Psaldon ja Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzin kanssa toteutettu Kullervo. Vuonna 2008 puolestaan julkaistiin kaksi levyä: kiitelty Hämärän ääniä ja uusi joululevy Kirje korvatunturille. Aktiivisen levyttämisen ohella KYL teki näinä vuosina ulkomaanmatkoja aina Brasiliaan ja Kiinaan asti.

Hieman myöhemmin konserttikiertueita suunnattiin Espanjaan ja Saksaan vuonna 2009 ja Yhdysvaltoihin ja Kanadaan vuoden 2010 maaliskuussa. Espanjassa KYL—Psaldo-suurkuoro esitti Sibeliuksen Kullervon yhdessä paikallisen orkesterin ja Ari Rasilaisen kanssa. Kullervo oli ohjelmassa niin ikään Saksassa, jossa KYL—Psaldo esitti teoksen Trierissä. Pohjois-Amerikan kiertueellaan KYL esiintyi peräti kymmenessä konsertissa. Matkakohteina olivat muun muassa Vancouver, Seattle, San Franciso, Los Angeles, ja Washington D.C.

Vuoden 2010 keväällä KYL osallistui myös V kansainväliseen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun Espoossa. KYL voitti kilpailun kansainvälisen sarjan, johon osallistui 11 kuoroa.

60-vuotislaulukautensa KYL päätti yhteiskonsertissa Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajien kanssa Suomenlinnan kirkossa keväällä 2010. Hyväntekeväisyyskonsertti järjestettiin yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin kanssa ja konsertin kaikki tuotot lahjoitettiin Elävä Itämeri -säätiölle.

KYL

Kilpailumenestyksellä ja levytyksellä eteenpäin


Vuoden 2011 keväällä KYL nappasi uuden sulan hattuunsa voittamalla V kansainvälisen Cornwallin mieskuorokilpailun Englannissa. KYL:n kisaamassa, alle 40 laulajan sarjassa osallistujina oli 14 kuoroa. Kaiken kaikkiaan tapahtumaan osallistui yli 60 kuoroa. KYL voitti sekä oman sarjansa että palkittiin koko kilpailun parhaana kuorona.

Merkittävien kisavoittojen jälkeen oli aika suunnata katse jälleen tulevaan. Vuosien varrella oli jo runsaasti palloteltu ideoita uuteen levytysprojektiin liittyen, ja lopulta KYL päätti ottaa kurssin kohti Larin-Kyöstin, suuren suomalaisen kansallisromatiikan ajan runoilijan, tekstejä ja niiden ympärille sävellettyjä mieskuoroteoksia.

Ennen varsinaisia levytysrupeamia kuoro ehti intensiviisen harjoittelun lomassa kuitenkin piipahtamaan myös Maarianhaminassa syksyllä 2011, Etelä-Suomen kiertueella keväällä 2012 ja Oslossa syksyllä 2012. Someron kirkolla pyörähtivät levytykset käyntiin loppuvuodesta 2012, ja kuoron tuorein levy, Larin-Kyösti - Elämän kertoja, julkaistiin 5.6.2013.

Levytyksen jälkeen kuoron seuraava suuri ponnistus olikin jo kulman takana häämöttävä pitkä ulkomaanmatka, konserttikiertue Japaniin. Pitkän valmistelurupeaman hedelmistä päästiin nauttimaan ensin Helsingin Suvilahden Kattilahallissa pidetyn lähtökonsertin merkeissä, ja itse matkaan lähdettiin 16.5.2014. Kiertueella KYL konsertoi yhteensä viisi kertaa, ja Suomeen kuoro palasi 28.5.2014

KYL

KYL historiikki


KYL:n 50-vuotisjuhlavuonna julkaistu historiikki Ovi auki !!! — Viisi kyllin musikaalista vuosikymmentä kuvaa kuoron vaiheita vuosina 1949—1999.

Teos kuvaa seikkaperäisesti KYL:n matkan kauppatieteilijöiden kerhosta Suomen eturivin mieskuoroksi. KYL:n tarina on kerrottu mukaansatempaavasti entisten ja nykyisten kuorolaisten suulla tarjoten lukijalle samalla mielenkiintoisen katsauksen mieskuoroharrastuksen kulissien taakse.

Laaja 141-sivuinen teos sisältää yksityiskohtaisen historiatiedon lisäksi runsaasti riemastuttavia anekdootteja usein niin värikkäästä mieskuoroelämästä. Teos sisältää myös huomattavan määrän valokuvia, joista valta-osa on ennen julkaisemattomia helmiä arkistojen kätköistä.

Ovi auki !!! — Viisi kyllin musikaalista vuosikymmentä on saatavilla KYL-verkkokaupasta.

Ovi auki !!! - Viisi kyllin musikaalista vuosikymmentä -kirjan kuva.